Транспортуванню продуктів харчування, особливо швидкопсувних, у вантажоперевезеннях відводиться окреме місце. Щоб уникнути псування продуктів, такі вантажі рекомендується перевозити в особливих контейнерах і рефрижераторах. Конструкції даних моделей спеціально розроблені для доставки такого роду вантажів. Вони обладнані і максимально адаптовані під транспортування вантажів залізничним способом або автотранспортом.

Температурний режим для зберігання продуктів харчування підрозділяється на наступні групи:

Температурний діапазон від 0 до +15 °С. В такому температурному режимі транспортуються плодові та овочеві культури. Головна умова при транспортуванні овочів і фруктів це неприпустимість високої температури, в гіршому випадку виникає процес гниття, продукти починають втрачати товарний вигляд.

Температурний діапазон від -4 до + 6 °С. При такому діапазоні транспортуються охолоджені групи товарів, що вимагають підтримувати саме такий температурний режим.

Температурний діапазон від -4 до -20 °С. В такому температурному діапазоні транспортуються продукти замороженого типу оброблювані специфічними консервантами. При порушенні температурного режиму зникають корисні властивості продуктів. Вторинне замороження даної продукції не рекомендується.

Швидкопсувні продукти харчування

Овочі та фрукти. Переохолодження даної продукції неприпустимо, тому вантажоперевезення цієї групи товарів в осінній і зимовий періоди здійснюється в спеціально обладнаних рефрижераторах.

М’ясна продукція, субпродукти. При доставці тваринного жиру підтримується спеціальний режим, м’ясні туші перевозять в замороженому вигляді. Цільні туші тварин та дичину піддають заморожуванню. Сосиски, ковбаси та інша дрібна м’ясна продукція транспортується в охолодженому вигляді.

Транспортування рибної продукції та морепродуктів. Ця продукція знаходиться в групі високого ризику. Риба має властивість швидко псуватися, тому транспортується вона лише на близькі відстані, а в літній період транспортування припиняється.

Перевезення яєць. Транспортування цього крихкого вантажу вимагає обережного ставлення. Упаковка повинна відрізнятися міцностними якостями. Система підтримки температури під час перевезення не повинна сильно охолоджувати, але в той же час і не перегрівати продукт.

Транспортування кисломолочної продукції. Рекомендується перевозити даний вантаж охолодженим в помірному ступені. У кисломолочну продукцію входять: молоко в будь-яких видах, сир, масло, сметана, кефір, йогурт і інші похідні молока. Перевозити товар цієї групи потрібно обережно, щоб не пошкодити упаковку.

Перевезення консервів. Вони бувають рибними, м’ясними, молочними, що складаються з овочів. Перевезення консервів найменш клопіткий процес. Пристрій консервної банки сам по собі дозволяє довгий час зберігати продукт. Ризик псування упаковки менше. Консервна продукція легко транспортується, жорсткого температурного діапазону для перевезення не потрібно. Перевозиться вона при помірній температурі. Не допускається перевозити консервну продукцію в умовах високої температури, щоб не перегріти товар. А також неприпустиме його замороження.


Але транспортують не тільки харчові продукти. Деякі товари також вимагають спеціальних температурних умов при перевезенні. До таких товарів відносяться рослини, квіти, інша рослинність та напої: алкогольні, газовані, мінеральна вода.

Віддаючи перевагу тій чи іншій моделі рефрижератора або контейнера при транспортуванні подібної продукції, варто узгодити потрібний температурний діапазон для перевезення товару. А також важливо оцінити здатність рефрижератора підтримувати температурний режим протягом усього шляху до клієнта. Професіонали радять вибирати рефрижератори з програмованим температурним режимом. Доставка вантажу такими машинами найнадійніша.

Варто також перевірити стан рефрижератора всередині. Абсолютна герметичність – запорука якісного і зручного транспортування. Таке транспортування збереже ваш вантаж і не позбавить його презентабельності.